Gyümölcsfa fajtaleírás

 

Alma fajták

Close: Legkorábbi érésű választékbővítő almafajta. Tetszetős nyári alma. Június végén-július első felében érik. Gyümölcse közepes, enyhén savanykás. Csaknem teljes felületén élénkpiros

Egri piros: Történelmi almafajta. Augusztus elején-közepén érik. Gyümölcse nagy, sötétpiros. Íze savas, kellemesen fűszeres. Lisztharmatra nem fogékony.

Éva: Választékbővítő fajta. Július utolsó dekádjában érik. Gyümölcse kicsi, egész felületén mély piros, bőlevű, édes-savas ízű. Korán termőre fordul és bőtermő.

Gála must: Nagy termesztési és piaci értékű alma, jól kiegészíti a kora őszi fajták választékát. Augusztus végén szedhető. Középnagy, kemény, roppanó húsú, édeskés ízű, aromás alma. Korán termőre fordul, a terméshozás rendszeres és kiváló.

Gloster: Szeptember végén - október elején szüretelhető. Nagy megnyúlt gyümölcse finom, enyhén savas, kellemes aromájú.

Granny Smith: Október második dekádjában szüretelhető. Gyümölcse nagy, teljes érésben zöld színű. Húsa kemény, mérsékelten savas. Korán termőre fordul és bőtermő.

Húsvéti rozmaring: Történelmi almafajta. Október elején-közepén szedhető. Gyümölcse nagy, kissé megnyúlt. Héja vastag erősen viaszos, húsa kemény. Középkései termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem. Igénytelen, betegségeknek ellenálló fajta.

Idared: A magyar almatermesztés sikerfajtája. Október elején szüretelhető fajta, Kiemelkedően jól tárolható. Nagy gyümölcse gömb alakú, élénkpiros, íze enyhén savanykás. Termőképessége kiváló.

Jonagold: Szeptember végén - október elején szedhető. Gyümölcse nagy, sárgás- világospiros. Húsa puha és olvadó, íze kiváló. Korán termőre fordul.

JonathanM41: szeptember első dekádjában érik. Jól tárolható. Gyümölcse közepes tetszetős színű és alakú. Kiváló ízű. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.

Golden reinders: szeptember végén - október elején érik. Gyümölcse nagy, kissé illatos édes, enyhén savas Korán termőre fordul, túlkötődésre hajlamos. Fája kevésbé fagyérzékeny, lisztharmatra egyáltalán nem fogékony.

Mollis delicious: Nyári alma, augusztus közepétől terem. Gyümölcse nagy, megnyúlt kúp alakú, fedőszíne piros. Közepesen kemény húsú, kellemes zamatú. Piacos nagy gyümölcsei jól értékesíthetők.

Mutsu: Október első felében szedhető. Gyümölcse nagy, sima felületű. Kellemesen fűszeres gyümölcse édeskés. Jól tárolható, kiváló termőképességű fajta.

Red Rome van Well: Október első felében érik, hosszabb tárolás után fogyasztható. Gyümölcse középnagy, enyhén viaszos, élénkpiros színű. Kemény húsú, jól szállítható. Íze enyhén savanykás, fehér hússzínét feldolgozva is megtartja.

Sampion: Az őszi vagy kora téli almafogyasztási időszak fajtaválasztékának bővítésére alkalmas tetszetős küllemű, kellemes ízű, kiváló termőképességű fajta. Szeptember közepétől szedhető, jól tárolható. Gyümölcse nagy, gömbölyded, csíkozottan piros a fedőszíne. Húsa omlós, harmonikusan édes-savas ízű. Metszési igénye közepes. Korai termőre fordulás után rendszeresen és bőven terem.

Téli banán: szeptember végén - október elején szedhető fajta. Jól tárolható: novembertől áprilisig fogyasztható. Gyümölcse nagy, gömb alakú. Héja enyhén viaszos, sárga alapszínű, pirossal bemosott. Húsa kemény. Termőképessége jó, kissé fogékony a lisztharmatra.

 

Körte fajták

Arabitka: történelmi, nyári fajta: Június végén - július elején érik. Gyümölcs széles, kicsi, kerekded alakú. Éretten aranysárga színű, húsa fehér, bőlevű, édeskés ízű. Korán termőre fordul, bőven terem, szakaszosságra hajlamos. Edzett egészséges fajta.

Árpávalérő: Nagyon régi fajta. Június végén - július elején érik. Gyümölcse igen kicsi, szabályos körte alakú. Citromsárga színű, napos oldalon aranysárga. Fehér húsa illatos szotyósodásra hajlamos. Nagy fát nevel, házi kertbe ajánlott.

Bosc Kobak: Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra. Gyümölcse nagy, héja száraz tapintású, barna. Húsa olvadó, gyengén hajlamos kövecsességre. Jól szállítható, tárolható.

Bohusné: Augusztus elején szedhető. Közepes méretű, citromsárga színű a termése. Húsa fehér, kitűnő zamatú. Termőképessége jó.

Clapp kedveltje: Augusztus első hetében szedhető,1-2 hónapig tárolható. közepes termése szabályos körte alakú. Sárga színű piros bemosással. Gyümölcshúsa fehér, lédús. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas. Kései virágzása miatta Bosc kobak fő pollen adója.

Piros Clapp: Augusztus második hetében szedhető, rövid ideig tárolható, gyorsan túlérik. Héja sima, teljes felülete ragyogó élénkpiros. Húsa olvadó édes-savas.

Conference: Szeptember első hetében szedve gyümölcse jól tárolható. Gyümölcse igen megnyúlt körte alakú, zöldessárga. Nagyon édes vajkörte. Íz és aromagazdagsága miatt kiváló aszalásra. Bőven és rendszeresen terem

Favrené: augusztus közepén szedésre érett, gyorsan utóérő fajta. Gyümölcse gömbölyded, zöld. Húsa bőlevű, jó ízű, finom szemcsés. Betegségre kevésbé fogékony.

Fétel apát: Szeptember közepén szedhető, januárig fogyasztható. Gyümölcse jellegzetesen megnyúlt, körte alakú. Színe sárgászöld, húsa fehér, tömött, ízletes. Korán termőre fordul.

Hardenpont: Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig fogyasztható. Gyümölcse nagy, széles körte alakú. Nyomódásra érzékeny, ezért gondosan kell szedni. Húsa fehér, bőlevű, igen ízletes. Intenzív koronaforma alakításra alkalmas. Lassan fordul termőre, de bőven és rendszeresen terem.

Hardy vajkörte: Augusztus végén - szeptember elején szedhető, 1-2 hónapig tárolható. Gyümölcs nagy, tojásdad alakú, sárgás színű. Húsa bőlevű, olvadó, kellemesen savas, fűszeres.

Kornélia: Középkorai nyári körtefajta. Július második felében érik. Gyümölcse tojásdad, hordó alakú, sárga színű. Édeskés, túlérve szotyósodik.

Vilmos: augusztus második-harmadik dekádjában szedhető, 1-3 hónapig eltartható. Termése nagy, szabályos körte alakú.,Sárga héjú pirosas bemosással, vékony héjú. Húsa fehér olvadó, bőlevű, illatos muskotályos zamatú. Sokoldalúan felhasználható. Korán termőre fordul, rendszeresen terem. Hazánk szélsőséges téli lehűléseit nagyobb károsodás nélkül viseli. Legismertebb piros mutánsa a Piros Vilmos.

Piros Vilmos: választékbővítő fajta. 5-10 nappal követi a Vilmost, csak rövid ideig tárolható. A gyümölcs fedőszíne barnáspiros. Kevesebbet terem, mint az alapfaj.

Ilonka: Nyári körte, augusztus végén szedhető, csak rövid ideig tárolható. Héja vékony, száraz tapintású, húsa olvadó, fűszeres. Szép darabos gyümölcs.

Packham’s Triumph: Tartós tároláshoz az optimális szüretidő szeptember harmadik dekádja. Alapszíne sárga. Nagy, széles körte alakú, felülete hullámos. Húsa fehér, olvadó vajkörte, gyakorlatilag kősejtmentes. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de kiváló befőtt, ivólé készíthető belőle. Korán fordul termőre, és rendszeresen, igen bőven terem. A téli, tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny. Körtevarasodásra alig fogékony, körte levélbolhára pedig csak mérsékelten.

Japán körték(nasi)

A nasi Japánban termesztett körtét jelent, de nevezhetjük almakörtének, vízkörtének, ezzel utalva a gyümölcs legfontosabb jellemzőire.

Hosui: Augusztus végén - szeptember elején szedhető. Gyümölcse középnagy,  színe bronzos, tetszetős. A gyümölcshús roppanó, lédús. Olyan frissítő hatása van, mint nyári melegben egy hűs limonádé. Korán termőre fordul, bőven terem. A fáról frissen szedve kiváló ízű.

Nijisseiki: Augusztus második felében szedhető, több menetben. Ritkítani kell, és így szép darabos gyümölcsöket terem Héja sima, vékony zöld, majd sárga. Frissen szedve nagyon ízletes.  Igen korán termőre fordul és nagyon bőven terem.

Birs:

Konstantinápolyi: Szeptember végétől október végéig szedhető. Gyümölcse közepes méretű, bordázott, és felülete erősen molyhos. Igen illatos, jól tárolható. Korán termőre forduló , igénytelen, edzett fajta.

Bereczki bőtermő: Az egész világon ismert magyar fajta. Szeptember végén- október elején érik. Gyümölcse igen nagy, széles körte alakú. A legízletesebb és a legillatosabb fajta. Fedőszíne aranysárga, erősen molyhos. Jól tárolható januárig. Ipari feldolgozásra alkalmas. Korán termőre fordul.

Naspolya:

Szentesi rózsa: Legkorábbi érésű fajta. Október végén szedhető, 1 hónapig fogyasztható. Középnagy gyümölcsei igen gazdagok íz- és zamatanyagokban. Héja világosbarna, vékony, finoman molyhos. Igen bőven és rendszeresen terem.


Meggy:

Cigány 7: Június közepétől érik, mely elhúzódik. Sokáig a fán hagyható Kicsi gömb alakú termése sötétbordó, festőlevű. Sav- és szárazanyag tartalma magas.

Csengődi csokros:Június második hetétől kezdődően elhúzódóan érik. Konzervipari célfajta, légyártásra és élelmiszerszínezésre alkalmas. Mérete kicsi, sötétbordó, erősen festőlevű, íze savas. A fajta legfőbb értéke a levélfoltosság és a moniliával szembeni ellenállóképessége.

Debreceni bőtermő: Tiszántúli tájfajta. Június végén - július elején érik. Gyümölcse nagy, héja sötétpiros, fényes, édeskés.

Érdi bőtermő: Június közepén érik a Pándy meggy előtt 1 héttel. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Termése középnagy, világos kárminpiros. Húsa félkemény, festőlevű, íze kellemesen édes-savas. Korán termőre fordul és bőven terem.

Érdi jubileum: Egy héttel a Meteor korai után érik, de 2-3 hétig a fán marad. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Középnagy gömb alakú, feketéspirosra színeződik, festőlevű, íze édes-savas, kiemelkedően finom.  Kiváló termőképességű.

Érdi nagygyümölcsű: Június második felében érik, friss fogyasztásra kiválóan alkalmas. Gyümölcse tetszetős, mérete nagy, kevésé savas.

Favorit: termése világospiros, jellegzetese édeskés, csak friss fogyasztásra alkalmas. Termőképessége kiváló, kiskertekbe javasolható.

Kántorjánosi 3: Tiszántúli tájfajta. Június végén – július elején érik, az Újfehértói fürtössel egy időben. Gyümölcse nagy, bordópiros, kemény, repedésre nem hajlamos. Jellegzetes meggyíze nagyobb savtartalmának köszönhető.

Maliga emléke: június harmadik dekádjában érik. Gyümölcse nagy, középkemény, jól rázható. A gyümölcs 2 hétig a fán hagyható. Bőven és rendszeresen terem.

Meteor korai: Június első hetében érik, csak friss fogyasztásra alkalmas. Termése középnagy, sötétbordó színű. Húsa puha, bőlevű, kellemesen édes-savas. Választékbővítő, házikertek fajtája.

Pándy 279: Június harmadik dekádjában érik. Friss fogyasztásra, konzerv- és hűtőipari feldolgozásra is egyaránt alkalmas. Igen nagy szemű, bordópiros. Húsa félkemény, bőlevű íze savas-édes jellegzetes zamattal.

Pipacs: Június második felében szedhető csak kézzel. Gyümölcse középnagy, világospiros, kemény,kesernyés savas. Bőtermő. Cukrászipari célfajta.

Újfehértói fürtös: Tiszántúli tájfajta. Június végén-július elején érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse nagy, sötétbordó, édes-savas. Kiváló termőképességű és termésbiztonságú fajta. Gép betakarításra alkalmas.

Cseresznye fajták:

Bigarreau Burlat: Június első hetében érik, főként friss fogyasztásra való cseresznyefajta. Kissé ropogós, kellemesen édes-savas ízű, repedésre hajlamos. Bőtermő. Kevés metszést igényel
Pollenadója: Münchebergi korai,, Valerij Cskalov, Van,  Szomolyai fekete

Bigarreau Napoleon: A Bigarreau Burlat után 5 nappal érik. Sárga fedőszinű  cseresznyefajta. Keményebb húsú az alapfajtához képest. Ízvilága a Germersdorfihoz hasonló. Rendszeresen és bőven terem.

Carmen: Magyarországon nemesített fajták közül a legnagyobb szemű cseresznyefajta június második felében érik. Nagy szemű ropogós, sötétpiros fedőszínű. A Germersdorfinál nagyobb szemű, pár nappal előtte érik. Pollenadója is a Germersdorfi . Friss fogyazstásra kíváló.A piacon ezt a fajtát lehet a legmagasabb áron értékesíteni.. rendszeresen és bőven terem, közepesen nagy fát nevel.

Germersdorfi 3: Június harmadik dekádjában érik. Nagy szemű termése sötét bordó, ropogós.  Fája nagy, termőkorra terpedt koronát nevel, ágrendszere ritkább. Germersdorfi 
Pollenadója:Van, Hedelfingeni, Stella

Hedelfingeni: Legkésőbbi fajták egyike , június végén érik. Sötétpiros termése teljesen éretten feketéspirosra színeződik. Fája erős növekedésű, nagy, csüngő koronát nevel.
Pollenadója: Margit, Solymári gömbölyű, Linda, Stella Germersdorfi klónok

Katalin: A kései érésű cseresznyék közt a jelenlegi legjobb árufajta. Július első felében érik a Hedelfingeni fajta után pár nappal. Friss fogyasztásra és ipari felhasználásra egyaránt alkalmas. Húsa kemény, ropogós, kellemese ízű. Éretten a fán hosszú ideig megőrzi jó minőségét. Korán fordul termőre és igen bőven terem.
Pollenadója: Margit, Linda, Germersdorfi klónok, Van, Stella

Kavics: Június végén-július elején érik, a Hedelfingeni előtt pár nappal. Gyümölcse sötétbordó, rendkívül kemény, ennek ellenére repedésre hajlamos.

Linda: Június közepétől érik a Germersdorfi előtt pár nappal. Termése sokáig a fán tartható. Nagy szemű termése friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Korán termőre fordul és igen bőven terem.
Pollenadója: Germersdorfi, Van ,Hedelfingeni, Katalin, Stella

Margit: Középkorai érésű, gyümölcse június közepén érik a Germersdorfi fajta előtt 8-10 nappal. Húsa kemény, lédús, festőlevű.
Pollenadó: Germersdorfi, Van , Hedelfingeni, Stella

Sunburst: Kanadából származó fajta, a Bigarreau Burlat után érik 10-15 nappal Gyümölcse nagy, sötétpiros, fényes felületű. Bőtermő, kései virágzású, öntermékeny fajta. Stella: Kanadában nemesített fajta. Június utolsó dekádjában érik. Gyümölcse nagy, sötétbordó, repedésre nem hajlamos. Bőven és rendszeresen terem. Öntermékeny fajta, kiváló pollenadó.

Szomolyai fekete: Választékbővítő fajta. Június első felében érik, elsősorban ipari fajta. Termése kicsi, liláspiros, a legízletesebb fajták közé tartozik. Bőlevű, erősen festő.
Pollenadó: Münchebergi korai, Bigarreau Burlat, Valerij Cskalov

Valerij Cskalov: Június első dekádjában kissé elhúzódóan érik, elsősorban friss fogyasztásra javasolható. Húsa félkemény, nem ropogós, de nagyon kellemes ízű. Korán fordul termőre és igen bőtermő.
Kiváló pollenadója a Bigarreau Burlat fajtának.
Pollenadója: Münchebergi korai, Bigarreau Burlat, Szomolyai fekete

Van: Kanadában nemesített, fő árufajta. Június harmadik dekádjában érik a Germersdorfi fajtákkal egyidőben. Friss fogyasztásra és ipari felhasználásra is egyaránt javasolt.
Húsa nagyon kemény, ropogós. Korán termőre fordul és igen bőven terem.
Pollenadója: Margit, Linda, Germersdorfi, Hedelfingeni, Katalin

Vega: Középkésőn, június közepén érik, sárga cseresznye. Nagy szemű, világossárga alapszínét a napos oldalon piros márványozottság fedi. Világos színe miatt a szedés és szállítás során könnyen foltosodhat. Húsa kemény, repedésre nem hajlamos. Jó termőképességű.

Kajszi fajták:

Auróra: Jún első dekádjában érik. Fája szétterülő, laza koronát nevel. Gyümölcse közepes méretű, puha húsú, érési idejében a legjobb minőségű kajszifajta. Íze kiváló, öntermékeny. termésbiztonsága jó. Túlkötődére hajlamos.

Bergeron: Francia eredetű, honosított.  A Magyar kajszi után július második felében érik. A fajták közül kitűnik edzettségével. Gyümölcse narancssárga, napos oldalán élénkpiros. Kiváló ízű, magvaváló. Kemény húsú, ezért gépi betakarításra alkalmasabb. Öntermékeny, korán és bőven terem. Moníliára kevésbé érzékeny.

Budapest: Július végén-augusztus elején érik. Gyümölcse világossárga, kevésbé lédús, magvaváló. Tömör húsú. Öntermékeny. Gyenge növekedésű fája felfelé törekvő.

Ceglédi arany: Július második dekádjában érő fajta. Gyümölcs gömbölyű, narancssárga piros bemosódással. Lédús magvaváló. Fája erős növekedésű, virágai későn nyílnak, jól öntermékenyülnek. Jó a fagytűrése, terméshozása biztonságos és bőséges.

Ceglédi bíbor kajszi: A Magyar kajszival közel azonos időben július közepén érik, nagy gyümölcsű fajta. Húsa narancssárga, rostos bőlevű . Íze kiváló. Sokrétű hasznosítása miatt kedvelt fajta. Enyhe teleken termésrügyei gyakran kilépnek a mélynyugalmi állapotból, ezért a visszatérő fagyok károsítják. Öntermékeny. Fája erőteljes.

Ceglédi óriás: Tájfajta. Július közepén érik, gyümölcse igen nagy. Részben öntermékeny, Magyar kajszi, Ceglédi bíbor kajszi jól termékenyíti.. Húsa világossárga, lédús, olvadó, zamatos. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Sudaras, kissé ritka koronát nevel.

Ceglédi Piroska: A Magyar kajszi előtt 5 nappal július elején érik Gyümölcse korán színesedő, közép nagy, nagyon mutatós.  A szállítást jól bírja. Önmeddő, de a Magyar kajszi, Ceglédi bíbor kajszi és a Pannónia is jól termékenyíti. Kisméretű koronájú, szétterülő, ernyő alakú, sűrű koronát nevel. Fagytűrő képessége és sarka vírus toleranciája jó.

Gönci magyar kajszi: A Magyar kajszifajtánk kiemelkedő tulajdonságú klónja. Magyar kajszival egyidőben érik, középnagy termése van. A legkeresettebb fajta, felhasználása sokoldalú. Bőtermősége miatt ritkítani kell. Öntermékeny. Koronája közepes, sűrű.

Harcot: Július első dekádjában érik. Gyümölcse nagy, lapított. Húsa szilárd, lédús, magvaváló, íze jó. Fája erős növekedésű, jó termőképességű. Virágai önmeddőek A téli fagyokat jól tűri.

Hargrand: Magyar kajszinál 2-3 nappal hamarabb érik. nagy szemű szép pirosas fedőszinnel, magas szárazanyag tartalmú, de mégis kiváló ízű. Pulton tarthatósága is jó. Igen hamar termőre fordul és bőven terem. Túlkötődésre hajlamos, ezért ritkítani kell.

Korai piros: Igen korán, július elején érő magyar tájfajta. Termése kicsi, gyengén molyhos. Húsa világos narancssárga, nem túl édes, kellemes ízű, puha. Házi kerti telepítésre alkalmas, öntermékeny. Erőteljes koronát nevel.

Ligeti óriás: Kései, július közepén érő fajta, gyümölcse nagy. Húsa sárga színű, kemény, bőlevű, finoman rostos. Önmeddő, porzói: Gönci magyar kajszi, Pannónia. Kúp alakú koronát nevel, ágai felfelé törők.

Magyar kajszi C235: Ősi, nagyon kedvelt és minden célra alkalmas fajta. Öntermékenyülő, a legtöbb kajszifajtának porzópartnere. Július közepén érik. Gyümölcse kárminpiros bemosódású, finoman molyhos. Húsa narancssárga, lédús, igen kemény. Meglehetősen kusza ágrendszerű, erős növésű. Korszerű ültetvények telepítésére alkalmas.

Mandulakajszi: Gyümölcse igen nagy, mandulára emlékeztetően megnyúlt alakú. Húsa narancssárga, kemény, ízletes. Fája erős növekedésű, felfelé törekvő ritka ágrendszerű

Pannónia: Július második felében érik, gyümölcse nagy, finoman molyhozott. Húsa ízletes, finoman rostos, lédús. Korán és igen bőven terem. Fája gyenge növekedésű, kisméretű, szétterülő koronát nevel. Tavaszi fagyokkal szemben ellenállóbb.

Rózsakajszi C1406:Július végén- augusztus elején érik. Gyümölcse közép nagy, narancssárga, élénkpiros a napos oldalán. Húsa édes, bő levű, kellemes ízű. Szétterülő, ernyős koronát nevel.

Szilva fajták:

Althann ringló:Augusztus közepén érik, nagy gyümölcsű fajta. Héjszine zöldessárga lilás fedőszinnel, erősen hamvas. Húsa kemény, lédús, magvaváló, kellemes ringlóra jellemző édes-savas ízű. Fája erős növekedésű koronája ritkás, amely termő korban nagy, terebélyes. Önmeddő, porzó fajtával ültetve nagy termésre képes: Sermina, Cacanska Rodna. Vírusra kevésbé érzékeny.

Besztercei BT2: Házi szilva néven mindenütt ismert fajta. Szeptember elején-közepén érik. Sötétkék színű a termése, hamvas. Húsa sárgászöld, kemény, lédús. Kiváló ízű, magvaváló fajta. Rendszeresen bőtermő, öntermékeny. Középerős növekedésű, sűrű koronát nevel.

Bluefree: USA-ból származó honosított fajta. Szeptember elején érik, gyümölcse igen nagy. Héja sötétkék hamvas. Húsa zöldessárga, kemény, magvaváló,jó ízű. Öntermékenyülő, rendszeresen és bőven terem. A szállítást jól bírja, aszalványnak is jó. Vírussal szemben toleráns. Szétterülő, ritka koronájú.

Cacanska lepotika: Jugoszláv eredetű honosított.  Az első öntermékeny, korai, nagy gyümölcsű fajta. Július végén-augusztus elején érik. Gyümölcse nagy, sötétkék, erősen hamvas. Húsa sárgás, íze közepes. Korán, még érés előtt szineződik. Ritka koronát nevel, amely a nagy termés miatt szétterül.

Cacanska rana: Igen korai érésű, július közepén érik. Nagy megnyúlt gyümölcse sötétlila, kellemes aromájú. Aránylag gyorsan puhul, magvaváló. Gyorsan érik, gyümölcshullásra hajlamos. Termőképessége rendszertelen, önmeddő. Erős növekedésű, feltörekvő koronát nevel.

Cacanska rodna: Augusztus közepén hozza hosszúkás alakú, sötétkék, hamvas termését. Húsa sárga, kemény, jó ízű,magvaváló. Sokoldalú felhasználású, aszalványnak és konzervipari feldolgozásra is jó. Öntermékeny, korán és rendszeresen terem. Fája kezdetben erős növekedésű.

Debreceni muskotály: Debrecenben vált ismertté 1934-ben. Szeptember első dekádjában terem, érése elhúzódik. Gyümölcse bordópiros, hamvas. Húsa éretten intenzív muskotályos illatú és zamatú. Éretten hullik. Elsősorban friss fogyasztásra jó. Önmeddő, így termőképessége rendszertelen. Porzói: Sermina, President.  Fája erős növekedésű, felálló sűrű koronát nevel.

Penyigei: Szatmári régió tájfajtája, ebből szelektált fajták a Nemtudom P3 és a Nábrád. Augusztus közepén érik, öntermékeny. kis szemű, kis magvú, de kiváló beltartalmi értékekkel bír. Bőtermő, minden évben rendszeresen és bőven terem.. Középnagy fát nevel. Alkalmas aszalásra, lekvár vagy pálinka készítésre is.

President: Angliából származó fajta. Nagy gyümölcsmérete mellett értékét a kései érés adja. Szeptember közepén érik, gyümölcs igen nagy, kerekded. Héjszíne sötét ibolyás. Húsa sárga, kemény, magvaváló. Önmeddő, korán és rendszeresen terem. Porzói: Bluefre, Debreceni muskotály. Friss fogyasztásra és aszalványnak is kitűnő. Szétterülő koronát nevel. Vírusra kevésbé érzékeny.

Sermina: Július második felében terem. Nagy gömbölyű termése lilás piros, hamvas. Húsa kemény, lédús, finom rostú, kellemes ízű, magvaváló. Érett gyümölcse hullásra hajlamos. Önmeddő, a korán virágzó fajták jól termékenyítik: President. Nagy ritkás koronát nevel.

Stanley: Gyümölcse augusztus végén- szeptember elején érik. Nagy gyümölcse megnyúlt hengeres. Korán színesedik, sötétkék, erősen hamvas. Termése éretten magvaváló. Jól rázható, szállítást jól bírja. öntermékeny, korán és rendszeresen igen bőven terem. Szétterülő, ritka koronájú fát nevel. Vírusra toleráns. Intenzív termesztésre alkalmas.

Silvia: A korai fajták közül kitűnik gyümölcseinek nagyságával. Július végén- augusztus elején érik.Nagy gyümölcse vöröseslila, leveses, jó ízű, félig magvaváló. Önmeddő, porzófajtáival korán és rendszeresen nagy hozamra képes. Porzója President. Kiváló piacos fajta, friss fogyasztásra is.  Fája erős növekedésű, felfelé törő. Intenzív ültetvényekbe is alkalmazható.

Zöld ringló: Augusztus második felében érik gömbölyű termése. Zöldessárga gyümölcse lédús, édes, kellemes ízű, magvaváló.

Tuleu gras: Román eredetű fajta. Augusztus végén érik megnyúlt tojásdad alakú termése. Sötétkék, vékony héjú, hamvas. Kemény húsú, ropogós, lédús, nagyon ízletes, magvaváló. Feldolgozásra kiváló. Pollenadóival ültetve korán és rendszeresen terem: Besztercei, Stanley. Kezdetben sűrű koronája széthajlik.

Őszibarack fajták:

Andosa: Augusztus második felében érő nektarin. A Redhaven után 20 nappal érik nagy sötétpiros termése, húsa sárga, magvaváló.

Aranycsillag: Hazai nemesítésű fajta. Gyümölcse zöldessárga, húsa sárga, kemény, de bő levű, éretten félig magvaváló. A gyümölcsök a fán gyorsan puhulnak. Fája erős, nagy koronát nevel, bőtermő.

Babygold 6: Augusztus közepén-végén terem ez az ún. kettős hasznosítású fajta. Konzervipari és étkezési célra is kíválóan alkalmas. Gyümölcse nagy, sárga, közepesen molyhos, húsa sárga.

Caldesi 2000: Július közepén érik ez a nektarin. Gyümölcse nagy, fényes piros színű. Húsa kemény, lédús, félig magvaváló, jó ízű. Fája erős növekedésű.

Champion: Az egyik legismertebb termesztett fajtánk. Gyümölcse közép nagy, sárgásfehér, héja durván molyhozott. Húsa zöldes fehér, magvaváló, bő levű, íze kiváló. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is kiváló. Fája erős növekedésű, nagyon bőtermő, koronája sűrűsödésre hajlamos.

Cresthaven: Augusztus végén- szeptember elején érik. Gyümölcse igen nagy, alig molyhos. Húsa sárga, kemény, magvaváló. Fája középerős növekedésű.

Dixired: Korai érésű molyhos , sárga húsú őszibarack fajta. Gyümölcse narancssárga élénk piros fedőszinnel. Húsa lédús, maghoz kötött. Íze kellemes, jól szállítható. Fája középerős, bőtermő.

Early Redhaven: Július 2.-3. dekádjában terem. Gyümölcse nagy, molyhozott. Húsa sárga, kevésbé savas, inkább édes jó ízű, főleg friss fogyasztásra jó. Félig magvaváló. Fája középerős, szétterülő koronát nevel. Bőtermő, korán termőre fordul.

Elberta: Szeptember első dekádjában érő erősen molyhos gyümölcse jóízű. sárga húsú, magvaváló. Túléretten potyogós. Tafrinára kissé fogékony.

Fantázia: Augusztus végén érő nektarin típusú őszibarack. Sárga húsú szilárd állományú, magvaváló, kiváló ízű. Szállítást jól viseli.  Jó termőképességű, érés előtti hullásra hajlamos.

Ford: Régi, elterjedt amerikai fajta.  Középérésű , augusztus 1.-2. dekádjában érik .Gyümölcse közép nagy, zöldessárga, erősen molyhozott.  Fehér húsú, magvaváló. Íze kellemes édes-savas. Terebélyes koronát nevelő erős növekedésű fajta.

Incrocio pieri: Augusztus 2.-3. dekádjában hozza nagy terméseit. Húsa sárgásfehér, lédús magvaváló, jó ízű. Fája középerős növekedésű.

Mariska: A budai termőkörzet tájfajtája. Korai érésű, július 2.-3. dekádjában érik. Gyümölcse szabályos gömb alakú, közép nagy. Alapszíne sárgászöld, nagy részén élénk piros csíkozással. Húsa fehér, félig magvaváló, bő levű, jellegzetes zamatú. Fája erős növekedésű, bőtermő.

Mária Aurélia: Augusztus végén termő nektarin őszibarack. Gyümölcse közepes-nagy, fénylő piros fedő szinű. Sárga húsú, lédús, fél magvaváló, kiváló ízű. Gyümölcse az áruvá készítést és szállítást jól bírja, tárolásra alkalmas. Fája közepesen erős növekedésű, bőtermő

Michelini: Szeptember közepén érő tetszetős, nagy gyümölcsű, fehér húsú fajta. Héja gyengén molyhozott. Fája erős növekedésű, szétterülő koronát nevel.

Padana: Szeptember 5-20 között érik. Gyümölcse nagy gömb alakú, sárga alapon pirossal bemosott, molyhos. Húsa sárga, magvaváló, lédús, kíváló ízű. Fája erős növekedésű, nagy fát nevel, bőtermő. Betegségekre kevésbé fogékony.

Redhaven: Július  végén- augusztus elején érő őszibarack. Gyümölcse nagy. Héja közepesen molyhos. Húsa élénksárga, íze fűszeres zamatú, magas sav- és cukortartalommal, magvaváló. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra egyaránt ajánlott. Fája szétterülő koronát nevel, nagyon bőtermő.

Redhaven Bianca: Augusztus elején, néhány nappal a Redhaven után érik. Gyümölcse nagy, fehér húsú, kemény, nem rostos, lédús, magvaváló.

Remény: Hazai nemesítésű lapos barack. Július végén- augusztus elején érik. Gyümölcse igen ízletes, erősen lapított gömb alakú, magvaváló. Húsa fehér, zamatos és édes. Csak friss fogyasztásra való.

Simfonia: Molyhos sárga húsú magvaváló őszibarack.

Springcrest: Július első felében érik. Felülete gyengén molyhos, félmagvaváló. Húsa sárga, kiváló savas, zamatos ízzel rendelkezik. Erős növekedésű, közepes termőképességű.

Springtime: Igen korán, június második felében érik. Gyümölcse kicsi, megnyúlt, kissé molyhos. Fehér húsú, piros erezettel, bő levű, maghoz kötött. Termőképessége és termésbiztonsága igen jó. Termesztési értékét főleg korai érési ideje adja. Erős növekedésű.

Suncrest: Augusztus második felében érik. Nagy méretű gyümölcse kissé molyhos, magvaváló, sárga húsú. Harmonikus, jó ízű, bőlevű.  Kemény húsú, ezért jól szállítható. Fája erős növekedésű, bőtermő, edzett, igen értékes fajta.

Sweet Lady: Szeptember elején- közepén érő nektarin.  Nagy méretű gyümölcsei fénylő piros színűek, Magvaváló , sárga húsú, finom őszibarack fajta. Fája közepes méretű, bőtermő.

Vénusz: Augusztus végén-szeptember elején érő nektarin fajta,. Gyümölcse nagy megnyúlt, sárga húsú, kiváló harmónikus ízű. Fénylő piros fedőszinű a héj. Magvaváló.  Szállítást jól tűri. Korai virágzású, virágrügyei fagyérzékenyek. Lisztharmatra és moniliás gyümölcsrothadásra erősen, tafrinára közepesen fogékony.

Mandula fajták

Tétényi kedvenc: Korán, szeptember elején termő mandulafajta. Gyümölcse nagy, hosszúsága 40 mm. Félpapír héjú, kellemes mandulaízű. Béltartalma nagy: 46-50%. Fája gyenge növekedésű, kis gömb koronát nevel.

Tétényi rekord: Kései, szeptember végén-október elején terem. Gyümölcse nagy, lándzsa alakú. fél papír héjú. Béltartalom: 38-42%. A magbél világossárga, hengeres, édes ízű. Fája erős növekedésű, szabályos kúp alakú koronát nevel.