Érési idő: Vi vége- VII eleje, friss fogyasztásra, nem tárolható.
Kicsi, szabályos körte alakú, hosszú kocsányú. Húsa fehér, olvadó, kellemes ízű, szotyosódásra hajlamos.
Fája terebélyes növekedésű, laza koronát nevel.
Általában bőven terem.
pollenadó: Vilmos
Érési idő: IX közepe szedhető tartós tárolásra.
A gyümölcsök mérete nagy, teljes felülete rozsdamázzal fedett. Alakja megnyúlt. húsa fehér, olvadó, kövecsességre kevésbé hajlamos. Jól tárolható.
Gyengébb növekedési erélyű, koronája elágazodásra kevésbé hajlamos, ezért rendszeres metszést igényel.
Későn fordul termőre, de aztán rendszeresen és bőven terem. Körtelevélbolha ellen rendszeresen kell védekezni, gombabetegségekre fogékony.
Porzója: Clapp kedveltje, Hardenpont, Vilmos
Érési idő: VIII közepe, csak rövid ideig, 1-2 hónapig tárolható, utána gyorsan túlérik (szotyosodik)
Szabályos körte alakú termése olvadó húsú, bőlevű, illatos, kellemes ízű. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott.
Fája erős növekedésű, idővel sűrű gömb koronát nevel, közepes termőképességű. Elsősorban a melegebb, szélvédettebb, jó víz- és tápanyagellátottságú termeszthető eredményesen.
Gombabetegségekre kevésbé fogékony, körtelevélbolha károsítja.
Porzói: Bosc kobak, Hardenpont, vilmos
Érési idő: IX eleje
Középerős növekedésű fája hamar termőre fordul. Friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas termése ízletes , rövid ideig tárolható
pollenadó: Vilmos, Clapp kedveltje, Hardy vakörte
Érési idő: IX közepe.
Nagy jellegzetes , megnyúlt körte termése sárgászöld, parafoltos, napos oldalán enyhén pirosas bemosódással.
Fája lassan nő, feltörő koronát nevel. őszi körte.
Érési idő: X elején szedhető, februárig tárolható.
Hardenpont apát nevelte magról 1759-ben Belgiumban.
Gyümölcse nagy, kissé szögletes, nyomódásra érzékeny. A gyümölcshúsa fehér, olvadó, bőlevű, a magház körül kövecses. Gyümölcse decembertől fogyasztható.
Közepes növekedési erélyű, szétterülő koronát nevel.
Későn fordul termőre, utána rendszeresen és bőven terem. Száraz időben gyakori a gyümölcshullás. Csak meleg, védett fekvésbe, nem túl kötött talajokon érdemes termeszteni.
porzói: Bosc kobak, Clapp kedveltje, Conference, Vilmos
Érési idő: VIII vége – IX eleje, 1-2 hónapig eltárolható.
Gyümölcse tojásdad alakú, héja vastag, barnán parás. Húsa olvadó, bőlevű, kellemes savas, fűszeres.
Későn fordul termőre, de jó termőképességű. Fája igen erős növekedésű, termőhelyre nem igényes
Porzói: Vilmos, Bosc kobak, Téli esperes
Érési idő: VIII vége-IX eleje
Japán körte. Alakja gömbölyű, alma alakú paraszemölcsös héja bronzos, húsa roppanó, lédús, kissé savas.
Fája erős növekedésű, felfelé tör.Korán termőre fordul, jó termőképességű.
Porzópárja a Nijisseiki
Érési idő: VIII végén szedhető, csak rövid ideig tárolható
Gyümölcse sárgás alapszínű hálózatos parásság borítja, héja vékony, száraz tapintású, húsa olvadó, fűszeres.
Erős növekedésű, edzett, egészséges fajta. Fényes , nagy levelei vannak.
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Porzója: Vilmos
Érési idő: VIII vége, több menetben szedhető
Vékony héjú, sima zöld, majd éretten sárga, nyomódásra érzékeny. Túlkötődésre hajlamos, rendszeresen ritkítani kell.
Gyenge növekedésű fája van.
Porzópárja: Hosui.
Érési idő: VIII. második dekádjában szedhető, november-decemberig eltartható.
Törökország déli részéről a Kármán törzs által birtokolt vidékről származik. Kálmánra való átnevezését XIX. századi pomológiai rendszerező munka keretében Bereczki Máté tette meg, Árpádházi királyunk neve után. Ez a fajtanév vált hivatalosan elfogadottá.
Közepes méretű gyümölcse hasas körte alakú, vékony héjú, sima, viaszos. Húsa édes, kissé muskotályos, bőlevű, enyhén kövecses.
Fája nagyon erős növekedésű, kusza koronája igen sűrű. Bőven de szakaszosan terem. Termőhelyre nem igényes, varasodásra fogékony.
Érési idő: IX közepétől szedhető, decemberig tárolható.
Nagy méretű gyümölcse, széles körte alakú, felülete rücskös, éretten sárga héjú. Kiváló friss fogyasztásra,olvadó vajkörte , kősejt mentes, nem szotyósodik.
Termőre fordulás után kiegyenlítetten és bőven terem. mindenütt jól termeszthető. Gyümölcshullásra nem hajlamos, fagyokra kevéssé érzékeny, varasodásra alig fogékony, a körtelevélbolha pedig csak mérsékelten károsítja.
porzói: Conference, Vilmos
Érési idő: VIII vége a Vilmos után 5-10 nappal, rövid ideig tárolható
Gyümölcse is hasonlít a Vilmoshoz, csak sötétpiros a fedőszíne. Gyümölcshúsa sárgásfehér, olvadó, édes-savas.
Fája egy kicsit erősebb növekedésű. Közepesen, de rendszeresen terem.
Porzói: Bosc kobak, Conference, Hardenpont
Érési idő: VIII második fele. 1-3 hónapig eltartható.
Gyümölcse nagy, szabályos körte alakú, sárga fedőszínű, napos oldalon enyhén pirosas, vékony héjú. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, muskotályos zamatú. Kövecsességre enyhén hajlamos. Feldolgozás során szép fehér marad a hússzíne.
Korán termőre fordul, rendszeresen terem. Termései rendszerint egyesével állnak, ezért évente metszeni kell, de ne erősen, mert akkor sok vízhajtást nevel.
Porzói: Bosc kobak, Clapp kedveltje, Conference, Packham’s triumph
4,8 28 reviews
© 2024 Bellon Faiskola • All Rights Reserved
Created & Powered by STOREO
A böngészési élmény fokozása, a személyre szabott hirdetések vagy tartalmak megjelenítése, valamint a forgalom elemzése érdekében sütiket (cookie) használunk. A "Mindet elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhat a sütik használatához.